در مقابل سیستمهای مدیریت محتوای مطرح و بین المللی موجود در جهان، برخی از شرکتهای ایرانی که در زمینهی طراحی وبسایت و پرتال فعالیت دارند، اقدام به طراحی و پیاده سازی سیستم مدیریت محتوا یا CMS اختصاصی شرکت خود نموده و خدمات خود را بر بستر سیستم تولید شده داخلی خود، به مشتریان ارائه میدهند.
سوالی که ممکن است برای بسیاری از سازمانها و شرکتهایی که قصد سفارش و راه اندازی وبسایت و یا پرتال برای مجموعهی خود را دارند، ایجاد شود، این است که:
"برای راه اندازی سایت یا پرتال، استفاده از CMSهای استاندارد جهانی اشاره شده، مناسبتر خواهد بود یا CMSهایی که برخی از شرکتها به صورت اختصاصی، تولید و عرضه مینمایند؟"
همانطور که در سایر مطالب مطرح شده در سایت فراسان، اشاره شد، سیستم های مدیریت محتوای وردپرس، جوملا و دروپال، از مطرحترین و استانداردترین سیستمهای مدیریت محتوای موجود در سطح جهان هستند که به طور گسترده و ده ها میلیونی، توسط عموم افرادی که قصد طراحی و راه اندازی سایت و پرتال دارند، مورد استفاده قرار میگیرد و هرکدام از این cms ها، تاکنون توانسته اند جوایز بینالمللی زیادی را از آن خود کنند. هم چنین میلیون ها توسعه دهنده و برنامه نویس خبره و توانمند در سرتاسر دنیا، دائما در حال توسعه و بروزآوری این سیستم ها هستند. هزاران افزونه و کارکرد برای این سیستم ها نوشته شده است که بر قابلیت ها و امکانات این سیستم ها می افزاید و باعث می شود طراحان وبسایت و برنامهنویسان با استفاده از قابلیتهای وسیع این سیستم ها بتوانند سامانه های گوناگونی را برای مقاصد مختلف اعم از سایت ها و پرتال های تجاری، سازمانی، دولتی، خبری، صنفی، صنعتی، شخصی، آموزشگاهی، علمی، بانک های اطلاعاتی و... طراحی و پیاده سازی کنند.
بنابراین در این مطلب به برخی از مزیتهای استفاده از یک سیستم مدیریت محتوای استاندارد شده جهانی، در مقایسه با استفاده از سیستمهای مدیریت محتوای اختصاصی و تولید شده شرکتهای داخلی، اشاره خواهیم داشت.
عدم وابستگی به شرکتها
زمانی که در طراحی سایت از یک سیستم مدیریت محتوای استاندارد بین الملی، بهره گرفته شود، در صورتی که صاحب وبسایت، به هر دلیلی نخواهد یا نتواند همکاری خود را با شرکت طراح سایت ادامه دهد، به امور پشتیبانی، نگهداری، ارتقاء و توسعه، و یا حتی تغییر عناصر و مولفههای فنی وبسایت، خللی وارد نشده و با توجه به اینکه از یک سیستم استاندارد جهانی در طراحی سایت استفاده شده است، مقولههای ذکر شده را میتوان بدون وابستگی به شرکت طراح، به طور مستقل یا با استفاده از روشهای جداگانهای پیگیری و پیاده سازی نمود؛ اما در حالتی که از یک سیستم اختصاصی در طراحی سایتها بهره گرفته شود، در زمینهی نگهداری و توسعهی وبسایت، یک وابستگی همیشگی به شرکت طراح و ارائه دهنده وجود خواهد داشت و این وابستگی، سرنوشت یک سایت را به سرنوشت آن شرکت گره خواهد زد.
بسیاری از سیستم های تولید شده شرکتی، معمولاً استفاده کنندگان خود را دچار یک سیر طولانی و ادامه دار از خطاها و اشکالات گوناگون می نمایند که این موجب وابستگی مشتری به عوامل فنی و منابع انسانی آن شرکت ها خواهد شد.
سطوح بالای استاندارد
با توجه به اینکه سامانه های اشاره شده، در واقع برندهای بین المللی و مشهور از نوع سیستم مدیریت محتوا هستند و سهم زیادی از بازار را به خود اختصاص داده اند، طراحان و توسعه دهندگان آن، به طور گسترده و پیوسته در حال یافتن و برطرف نمودن ایرادات یا نواقص احتمالی این برنامه و ارتقاء و افزایش قابلیتهای آن هستند؛ بنابراین این سیستم ها نسبت به سیستمهای شرکتی تولید شده که سطح بازار و استفاده بسیار محدودتر و دانش به مراتب کمتری را از لحاظ برنامه نویسی تولید دارند، قطعاً سطوح بالاتر استاندارد در قابلیت و عملکرد را برای استفاده کنندگان خود به ارمغان می آورند. دائماً نسخههای جدیدتر و پیشرفتهتری از این سیستم ها ارائه میگردد که به روز رسانی و استفاده از آن برای کاربران، بسیار آسان و راحت خواهد بود.
امنیت بیشتر
همان گونه که اشاره شد، با توجه به سطح استفادهی گسترده از سیستم های اشاره شده، افزایش پیوسته سطوح امنیتی این برنامه ها، امری کاملاً اجتناب ناپذیر است. سرمایه گذاریهای وسیع صورت گرفته ناشی از استفاده برندهای بین المللی از این سیستم ها و تعداد بسیار توسعه دهندگان و برنامه نویسان آن، رعایت مصالح امنیتی را اثبات و تایید می کند. سازمان های بین المللی تاییدکننده سیستم های مدیریت محتوای اشاره شده که همواره در طول سالیان، این سیستم ها را به عنوان بهترین سیستم های مدیریت محتوای دنیا معرفی کرده و جوایز و پاداش های بین المللی خود را نصیب این سیستم ها نموده اند، ارتقای پیوسته امنیت این سیستم ها را جزئی جدانشدنی از فرآیند توسعه، بهبود و پیشرفت این سیستم ها می دانند و از جمله ملاک های اصلی و جدی این تایید ها و جوایز بین المللی، استلزام رعایت شاخص های امنیتی آن است.
استفاده ده ها میلیونی از این سیستمها، مهر تایید دیگری است بر رعات اصول امنیتی آن، چرا که عدم رعایت آن و وجود ایرادات امنیتی، تمامی استفاده کنندگان آن را دچار مخاطره می کند. به همین دلیل اختصاص بودجههای عظیم برای حفظ و ارتقاء امنیت این سیستم ها برای تولیدکنندگان و استفاده کنندگان جهانی آن، کاملاً منطقی و به صرفه خواهد بود؛ موردی که در ارتباط با شرکتهای داخلی ارائه کننده CMS با کاربران محدودتر وجود ندارد و CMSهای اختصاصی نسبت به برندهای جهانی CMS ، سطوح پایینتری از امنیت را تجربه میکنند. کاربران تخصصی سیستم های مدیریت محتوای وردپرس، جوملا و دروپال، به صورت دوره ای، وصله های (Patch) امنیتی را دریافت و نصب می نمایند و خود را از هر گونه آسیب و حمله اینترنتی مصون می دارند.
قابلیتهای وسیع برای توسعه
به دلیل سهم بازار وسیعی که سیستم های اشاره شده به خود اختصاص داده اند، توسعه دهندگان جهانی آن، اقبال زیادی به طراحی و تولید افزونههایی با قابلیتهای مختلف داشته و دارند؛ به طوری که تاکنون بیش از ده ها هزار افزونه استاندارد برای این سیستم ها به ثبت رسیده است و طراحان و کاربران این سیستم ها با استفاده از این طیف گسترده ی افزونهها، قادرند تا قابلیتها و امکانات مختلفی را به وبسایت و پرتال خود اضافه کنند.
این سیستم ها برخوردار از یک هسته و فریمورک بسیار قدرتمند برای توسعه و سفارشی سازی هستند و عملاً این امکان را برای استفاده کنندگان خود به گونه ای فراهم می آورند که می توان از کتابخانه های برنامه نویسی شده آماده آن، براحتی نیاز های سفارشی سازمان ها، موسسات و کسب و کارهای گوناگون را تولید و عرضه نمود.
در نقطهی مقابل، بدیهی است ده ها هزار افزونه استاندارد موجود، با سیستمهای مدیریت محتوای اختصاصی که شرکتهای داخلی ارائه مینمایند، سازگاری نداشته و افزایش امکانات و قابلیتهای این گونه وبسایتها به برنامه نویسی اختصاصی توسط شرکت ارائه دهندهی سیستم وابستگی داردکه علاوه بر نیاز به صرف هزینه های بسیار و زمان بیشتر، لزوماً سطح استاندارد و امنیت بین المللی را به دنبال نخواهد داشت و هر بار نیاز به توسعه برای کارکرد بیشتر سیستم های شرکتی، منجر به یک فرآیند پیچیده و طولانی ناشی از تست و خطا خواهد شد.
سازگاری بیشتر با موتورهای جستوجو
در کنار قابلیتهای مختلفی که از طریق افزونههای متعدد به سیستم های مدیریت محتوای استاندارد اشاره شده، اضافه میشود، سازگاری با موتورهای جستوجوی جهانی و اینترنتی نیز از اهمیت ویژهای برخوردار است. چنانچه یک سیستم مدیریت محتوا با موتورهای جستوجو، سازگاری داشته باشد، رتبهی آن سایت در موتورهای جستوجو، بهینه خواهد شد و بیشتر در معرض توجه و بازدید قرار میگیرد. با توجه به این موضوع، برای سیستم های مدیریت محتوای جهانی ذکر شده، افزونههای کاربردی متعددی در این خصوص توسط کارشناسان فنی آن، طراحی و ارائه شده است که به مقولهی بهینه سازی موتورهای جستوجو برای سایتها کمک زیادی میکنند؛ موردی که در ارتباط با CMSهای اختصاصی مطلقاً به این گستردگی مورد توجه قرار نگرفته است.
دسترسی بهتر به منابع آموزشی
منابع آموزشی در خصوص مدیریت و استفاده از CMSهای مطرحی مانند وردپرس، جوملا و دروپال، به زبانهای مختلف و به وفور در دسترس کاربران میباشد و افراد برای یادگیری نحوهی عملکرد این سیستمهای مدیریت محتوا به شرکت یا سازمان خاصی وابستگی نخواهند داشت. اگر در خصوص نحوهی استفاده از این سیستم ها با مشکلی مواجه شدید برای یافتن پاسخ خود نیازی نیست که حتماً با شرکت طراح سایت ارتباط برقرار نمایید. به پاسخ اغلب این سوالات میتوان به راحتی و با جستوجو در فضای اینترنت، دسترسی پیدا نمود. این درحالی است که در مورد سایتهایی که با سیستم مدیریت محتوای اختصاصی طراحی و راه اندازی میگردند، آموزش و انتقال نحوهی استفاده از سیستم، صرفاً به عهدهی شرکت ارائه دهنده آن میباشد.
خلاصه و نتیجهگیری
در استفاده از هر محصولی، عموماً انتخاب برندهای معتبر و بین المللی، نتایج بهتر و مطلوبتری را برای مصرف کننده آن به همراه خواهد داشت، زیرا به دلیل استفادهی گسترده از این برندها در صورتی که اشکال و نقصی نیز وجود داشته باشد، به سرعت شناسایی و برطرف میگردد و همچنین میزان آشنایی متخصصان با محصولات برند، بیشتر بوده و در خصوص نگهداری و ترمیم آنها، نگرانی چندانی وجود نخواهد داشت. مقولهی طراحی سایت و پیاده سازی پرتال و انتخاب سیستم مدیریت محتوا نیز از این قاعده مستثنی نیست و به همین دلیل سیستم مدیریت محتوای وردپرس، جوملا و یا دروپال به عنوان سیستم های استاندارد جهانی با جوایز متعدد، انتخاب مناسبی در این زمینه به شمار میرود. این سیستم ها با داشتن طیف وسیعی از قابلیتها و امکانات، طراحی انواع سایت و پرتال حرفهای برای شرکتها، سازمانها، نهادها و کسبوکارهای گوناگون را ممکن میسازد.